Geen straf voor schipper pont Westeinde Breezand

Alkmaar – De pontvrouw van het veer bij Westeinde in Breezand had de veiligheidshekjes op de pont moeten sluiten. Door deze nalatigheid heeft zij zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de regels voor de binnenvaart.

In juli vorig jaar raakte een automobilist te water toen hij met het veer wilde overvaren. De schipper van de pont heeft nog geprobeerd het slachtoffer te redden, maar tevergeefs. De gevolgen van dit tragische ongeval zijn behalve voor de nabestaanden, ook voor de pontvrouw traumatisch geweest, zo bleek op de zitting.

De officier van justitie had om een boete van duizend euro gevraagd. Op de strafzitting stond niet ter beoordeling of er sprake was van dood door schuld. Dit werd de pontvrouw niet verweten. Hoewel de vrouw schuldig is bevonden aan het overtreden van de regels, krijgt zij daarvoor geen straf opgelegd. De Alkmaarse kantonrechter oordeelt dat zij met dertig uur hechtenis in een politiecel en de traumatische gevolgen van dit tragische ongeval al genoeg is gestraft.

De pachter van de pont werd vrijgesproken omdat hij niet de schipper was van het veer en in die hoedanigheid dus het reglement voor de binnenvaart niet heeft kunnen overtreden.