Ingezonden brief: Petje af voor ambulancepersoneel!

Ingezonden brief: Petje af voor ambulancepersoneel!

http://www.duimomhoog.nu/template/img/logo.pngDe laatste tijd hoor en lees je veel over de problemen die bijvoorbeeld ambulance-personeel heeft wanneer zij een slachtoffer aan het helpen zijn. Ik begrijp hun klacht maar al te goed.

Afgelopen zaterdag 28 juli liet ik de hond uit. Vlak bij de hondenuitlaatroute raakte ik in gesprek met een kleine jongen, die me vertelde dat hij en zijn vriendjes aan het vissen waren.

Ik was op de terugweg naar huis toen ik een vreselijk klap hoorde. Diezelfde kleine jongen lag vlak bij de kruising Murillolaan / Flamingolaan op de grond. Hij was met zijn fiets tegen de fiets van een vriendje gereden. Ik ging er zo snel mogelijk op af om eerste hulp te bieden (ik heb al jaren mijn EHBO/reanimatie diploma). Ik was bezig hem te laten vertellen waar het pijn deed, toen er ineens iemand zich tegenaan begon te bemoeien en hem vroeg of hij mee wilde en bij Katinka op de bank wilde zitten. Dat wilde hij dus duidelijk niet. Hij werd vervolgens opgetild en op zijn voeten gezet en pas veel later werd er eens gevraagd of hij soms op zijn hoofd gevallen was.

Allemaal zaken waarvan je, wanneer je zo slim bent om een EHBO diploma te halen, weet dat je dat absoluut niet moet doen!

Ik heb het laten schieten, want er stonden meer mensen te kijken naar de beren die broodjes smeren (o ‘t was een wonder!) en ik had geen zin in een confrontatie. Maar het met me toch van het hart dat ik verbijsterd ben dat men ongefundeerde botte vooringenomenheid jegens mij belangrijker vind dan het welzijn van, in dit geval, een kleine jongen.

Voor ambulance personeel dat dagelijks met dit soort domheid te maken krijgt: petje af voor jullie!

Marleen Christensen

4 Reacties

 1. Het bericht is ook overgenomen door EHBO-Startpagina: http://ehbo.startpagina.nl/nieuws/index.html

 2. Beste moeder van het slachtoffer,

  Ik ben blij dat het goed is afgelopen. Maar ook u gaat weer van veronderstellingen uit. Er is helemaal niet gelijk een inschatting gemaakt van de ernst van de situatie, dat staat nergens en zover ben ik niet eens gekomen. Het is gelukkig nu goed afgelopen, maar dat had anders kunnen zijn.

  Ik ben het helmaal met Citroen Zuur eens: iedereen zou in ieder geval de basisbeginselen van EHBO moeten leren. Misschien zou het, net als in een van onze buurlanden, verplicht moeten worden gesteld bij het behalen van een rijbewijs, of bij het krijgen van kinderen.

  Wat kordaat optreden lijkt kan in sommige gevallen levensbedreigend handelen zijn. Ik heb geen zin hier een nietes/welles spelletje van te maken, maar alstublieft: lees eens goed wat er staat en GA DIE EHBO CURSUS VOLGEN.

 3. Als moeder van het slachtoffer wil ik ook graag even reageren.
  Het is voor het kind heel prettig als hij even kan uithuilen bij een bekende in huis, i.p.v dat er vele onbekenden om je heen staan te dralen. En natuurlijk is er gelijk een inschatting gemaakt van de ernst van de situatie. De bult is gelijk gekoeld en daardoor ook na een nachtje slapen al bijna weg. Door dit kordate optreden en snelle koeling heeft mijn zoon er gelukkig geen trauma aan overgehouden. Nadat ik gebeld was is hij netjes met de auto even thuis gebracht. Alles is wat hem betreft goed afgelopen en hij was erg blij dat hij in een bekende omgeving even tot rust kon komen. Dus in dit geval, is mijn duim omhoog voor Katinka !!

 4. Hear Hear, bij een ongeval het slachtoffer altijd zelf laten bepalen hoe en wat.
  Indien buitenbewustzijn in stabiele zijligging neerleggen.
  112 bellen en de ambu afwachten.
  Verder zou iedereen zijn ehbo diploma moeten halen, of in iedergeval de basisbeginselen van ehbo moeten weten

Reacties zijn gesloten.