Dorpsraad Andijk wil behoud toren en carillon voor Andijker gemeenschap

Dorpsraad Andijk wil behoud toren en carillon voor Andijker gemeenschap
De toren in aanbouw bij het oorspronkelijke gemeentehuis aan de Middenweg in Andijk. Geheel rechts is nog net de ambtswoning te zien van de burgemeester. Burgemeester W. Veldhuizen was de laatste burgemeester van Andijk die in de ambtswoning woonde. Op de plek is nu een parkeerterrein aangelegd naast het André Voltenplein (marktplein).

Andijk – In een brief aan de gemeenteraad van Medemblik heeft de Dorpsraad Andijk laten weten dat zij het de klokkentoren en het carillon van het voormalige gemeentehuis aan de Middenweg wil behouden voor de Andijker gemeenschap. Dat meldt de Dorpsraad Andijk op haar website.

Al enige tijd staat het voormalige gemeentehuis te koop maar dat blijkt inclusief de toren en carillon te zijn. De koper moet akkoord gaan met een beding in het koopcontract waarin de instandhouding is vastgelegd, maar de Dorpsraad Andijk heeft daar andere gedachten over. “De praktijk wijst uit dat zulke objecten niet of nauwelijks gebruikt worden vanwege de kosten als ze in particulieren handen zijn”, aldus de Dorpsraad.

Al eerder heeft de Dorpsraad zich tot het college gewend met het verzoek de toren en carillon te behouden voor de Andijker gemeenschap als één van de karaktereigenschappen van het dorp. “Dat geldt ook voor het carillon, dat meer tot zijn recht moet komen door bijvoorbeeld op marktdagen vrolijke deuntjes te spelen en zelfs in de zomermaanden op gezette tijden een ‘concert’ te geven. Het carillon is recentelijk nog geïntoneerd en het uurwerk hersteld en we zouden het erg jammer vinden als de toren en carillon in particuliere handen komt!”

Lees verder…