Week van de Toegankelijkheid: Klantvriendelijkheid

imageDit jaar staat de Week van de Toegankelijkheid in het teken van klantvriendelijkheid. Een klantvriendelijke ondernemer of organisatie houdt rekening met de wensen en mogelijkheden van alle klanten, dus ook met die van mensen met een beperking. Hij behandelt hen op dezelfde manier als zijn andere klanten, kijkt hoe hij knelpunten op kan lossen en zorgt voor begrijpelijke informatie. Hoe klantvriendelijker een ondernemer of organisatie wordt, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van de producten of diensten. Dat maakt de samenleving toegankelijker.

In de Week van de Toegankelijkheid gaan belangenbehartigers uit het hele land met het onderwerp klantvriendelijkheid aan de slag. Zo maken ze ondernemers en organisaties bewust van de voordelen van klantvriendelijkheid en helpen hen om de dienstverlening op hun klanten af te stemmen.

De kust toegankelijk èn klantvriendelijk

In de kustgemeenten is er door lokale platforms al veel gedaan aan toegankelijkheid, en met goed resultaat! Veel stranden zijn in het kader van het Kustproject geschouwd. Lokale platforms zijn in gesprek met gemeenten over aanpassingen. Daarnaast wordt sinds 2010 samengewerkt met de Blauwe Vlag, het keurmerk voor een schoon, veilig en toegankelijk strand. Jaarlijks stuurt de Blauwe Vlag zijn keurmeesters langs de kustplaatsen voor de keuringen.

leeshieronderverder


Zelf aan de slag

Iets wat niet gekeurd kan worden, maar wel van grote invloed is op een fijn dagje strand is hoe je als gast wordt ontvangen: hoe klantvriendelijk is men?
De kust zou nog toegankelijker kunnen worden voor mensen met een beperking als ondernemers weten wat zij kunnen doen om een nog betere gastheer te worden. U als belangenbehartiger kunt hen daarbij helpen.

Hoe?

Wilt u aan de slag met toegankelijkheid en klantvriendelijkheid? Kom dan naar de bijeenkomst over klantvriendelijkheid aan de kust.

Tijdens de bijeenkomst:

 • ontvangt u informatie over klantvriendelijkheid en toegankelijkheid
 • geven wij inspirerende voorbeelden en concrete tips om aan de slag te gaan
 • ontmoet u andere belangenbehartigers met wie u goede voorbeelden kunt uitwisselen.
 • Aanmelden en meer informatie

  De bijeenkomst vindt plaats op 9 juli in Zandvoort of de directe omgeving daarvan, van 19:00 tot 22:00 uur. De locatie wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Wilt u zich nu al aanmelden? Dat kan. Deelname is kosteloos. Bel T 030 670 57 80 of klik hier. Aanmelden kan tot vrijdag 6 juli. Komt u met meer mensen, dan dienen ook zij zich aan te melden. Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsbrief.

  Heeft u een vraag? Mail dan naar pstalman@programmavcp.nl of bel T 030 670 57 80.

  De Week van de Toegankelijkheid wordt georganiseerd door VCP, CG-Raad, Platform VG en Viziris. De Week is mogelijk dankzij een subsidie van het Revalidatiefonds.

  2 Reacties

  1. Aan de Andijker APB.

   De week van de toegankelijkheid.

   Heeft mij op het idee gebracht om bij de Deka Markt een comfortabele inpakbalie te situeren. Een inpakbalie waar ook invalide mensen hun boodschappen behoorlijk kunnen inpakken. En niet zoals nu het geval is via een vierkante hoge bak waar lege dozen in gegooid worden. Waar andere mensen de inpakkers weg staan te duwen om een doos voor boodschappen uit de bak te kiezen. De dozen worden zo hoog opgestapeld dat er geen inpakruimte voor de boodschappen overblijft. Kortom een lange lage inpakbalie waar validen en invaliden mensen gebruik van kunnen maken. Met behoud van de lege dozenbak. Er is in die hoek ruimte genoeg. De groepen mensen die actie voeren moeten buiten het gebouw maar een onderkomen zoeken b.v. als er aan het gebouw een groter afdak wordt gemaakt. De straatkrant moet uiteindelijk ook buiten blijven staan. (Maar daarom heet het de straatkrant).

   Een inpakbalie.

   Deze balie kan voorzien worden van schutborden waarop eventueel kleine advertenties en gebeurtenissen en evenementen in Andijk worden aangebracht, (geen reclames die hebben we wel genoeg), zodat de dorpsgemeenschap wat dichter bij elkaar komt te staan), en er ook een soort gezelligheidshoekje van het winkelcentrum ontstaat waar groepen mensen kunnen blijven praten of even zitten om uit te rusten. Vooral voor invaliden is het van groot belang. B.v. zoals in het winkelcentrum in Bovenkarspel is gesitueerd. Nou vormt de Dekamarkt maar een dooie en saaie hoek. (Het geeft een beetje het idee van als de mensen hun boodschappen hebben gedaan moeten ze maar ophoepelen).

   Reclameborden een sta in de weg.

   Verder heb ik kritiek op het plaatsen van allerlei objecten en reclameborden, plantenrekken, kaartstandaards, kledingrekken, rekken met zonnebrillen, rekken met vliegers en rekken met zomeraanbiedingen, bakkerspoppen en bakkersreclames in het gangpad. Het lijkt wel of er meer rekken buiten de winkels staan dan er binnen te vinden zijn. Het is uiteindelijk geen markt met kraampjes. De doorloop moet vrij blijven. Zodat invaliden en andere mensen niet moeten zigzaggen tussen de reclameborden door en elkaar daardoor in de weg lopen. Geen obstakels in het gangpad reclameborden horen in de winkel thuis. De laatste tijd wordt de zaak volkomen dichtgebouwd. Ook mensen met een scootmobiel kunnen er haast niet door en rijden andere voetgangers alleen maar aan. Dan zag ik dat de verhoogde stoepranden bij het aanrijden van de parkeerplaatsen voor de deur van het winkelcentrum zouden verdwijnen. Dat kost alleen maar nieuwe banden. Deze verhogingen moeten vlak gemaakt worden. Ze dienen nergens toe. De toegankelijkheid kan in dat opzicht nog heel wat verbeterd worden.

   Meer ruimte voor nieuwe winkels.

   Dan zag ik dat het grote lege plein aan de zijkant van het oude Gemeentehuis een nieuwe bestemming krijgt. Daar kunnen heel goed nieuwe winkels komen. En dan winkels waar je wat aan hebt, zoals een Zeeman of een Action of een Blokker of een Schoenenwinkel. De Welkoop is uit Andijk weggegaan en nu moeten we onze technische aankopen in Bovenkarspel, Zwaag of Hoorn gaan doen. Een goede uitnodiging voor een andere technische firma om hier een zaak te openen. Kortom, zo is er is nog heel wat te verbeteren aan de inrichting van Andijk.

   Thomas Lont.

  2. Zie mijn reactie die ik aan de Dorpsraad gestuurd heb.

  Reacties zijn gesloten.