Internetfraude

Regio, vrijdag 15 juni – Bij de politie heeft zich een man gemeld die via de melding op zijn computer een zogenaamde boete van de politie kreeg. Het gaat hier om computerfraude.

De man ontving een mededeling dat hij wegens een strafbare handeling, zoals het downloaden van muziek, een boete kreeg van honderd euro. Als de man niet zou betalen, dan zouden de bestanden op zijn computer worden gewist. Wat het slachtoffer ook probeerde op zijn computer, iedere keer kreeg hij weer dezelfde melding in beeld.

Volgens dezelfde melding kon hij de boete voldoen via Ukash. Dit kan bij verschillende tabakszaken en tankstations. Nadat de man had betaald, kon hij weer werken op zijn computer.

Hoewel de melding vergezeld ging van een logo van de politie, gaat het hier om computerfraude. De meldingen zijn niet afkomstig van de politie. Ook een in de melding genoemd e-mailadres is niet bij de politie in gebruik. De politie maakt bij het uitschrijven van bekeuringen geen gebruik van internet. Ook worden geen boetes via die weg geïnd.

De politie adviseert dan ook om niet op de melding in te gaan, maar een en ander te melden bij de politie via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Daarnaast is de kans groot dat u schadelijke programma’s in uw computer hebt gekregen. In dat geval kunt u het beste contact opnemen met een computerdeskundige die uw computer weer kan herstellen.