Station Andijk? Nieuwe spoorlijn Andijk – Stavoren?

Lijn door Polder Het Grootslag naar tunnel onder IJsselmeer, twee varianten.

Andijk | APB – Komt Andijk in de kijker als het gaat om het openbaar vervoer en dan met name een spoorwegverbinding die aansluit op het bestaande spoor en verder zijn weg vindt naar Stavoren in Friesland? De toekomst zal het uitwijzen, maar op internet wordt er al over geschreven!

Het tracé kan zelfs in Andijk vlak langs het dorpscentrum lopen, zo valt er te lezen op de site van Infrastuct..

Daarvoor moet het wel een laagwaardig bedrijfsterrein doorsnijden, maar de vereiste sloop is miniem. Een station is mogelijk waar de lijn Horn kruist, 900 m van de dijk. De lijn moet daarna dalen, en de tunnel-ingang moet mogelijk een eigen ringdijk krijgen (tegen overstroming vanuit de tunnel). Na de dijk moet de lijn vervolgens draaien richting Stavoren. De uitvoering is dus ingewikkeld en Andijk is niet groot (6000 inwoners).

Een tunnel vanaf Geldersche Hoek is makkelijker in de uitvoering, en bovendien korter. Een station hier is overbodig, er is bijna geen woonbebouwing. De lijn kan eventueel op viaduct over de dijk heen: de tunnel begint dan op een kunstmatige eiland.

Bij het eerdere voorstel (Enkhuizen – Rijs) is de tunnel zelf kort besproken. Het IJsselmeer is ondiep, hier ongeveer 4-6 m. Een afgezonken tunnel ligt voor de hand, waarschijnlijk onderbroken door een of twee eilanden, en mogelijk met een deel op viaduct. De verbinding wordt daardoor misschien iets langer – van Geldersche Hoek tot Scharl is 16 km in rechte lijn. In theorie kan de lijn geheel op viaduct, met een hoog bruggedeelte voor grotere zeilschepen.”

Tunnel onder IJsselmeer van West-Friesland naar Friesland, via Andijk.

Het is een ‘proposal’, een voorstel om bestaande infrastructuur uit te breiden en te verbeteren en dan met name te zoeken naar een snellere verbinding met Friesland en de rest van het noorden van Nederland. Of dat ooit gerealiseerd wordt is een tweede… Meer lezen? Dat kan! Kijk op de site van Infrastruct!


Illustraties: Infrastuct

Eén reactie

  1. Zal wel lekker zijn een betere OV ontsluiting van het gat Andijk.
    En dan nog lekker snel ri Friesland fff sukerbolle en dumpkes halen.
    Fryslan boppe holland in de knoppe

Reacties zijn gesloten.