Megawindmolen in de Wieringermeer wordt hoger en hoger…

Medemblik – Wieringermeer | APB – De E-126 is niet de aanduiding van een of andere weg, maar geeft het type aan van de megawindmolen die gebouwd wordt in de Wieringermeer, nu Hollands Kroon, tegen de grens aan met Medemblik. APB | Andijker Nieuws Net

Medemblik – Wieringermeer | APB – De E-126 is niet de aanduiding van een of andere weg, maar geeft het type aan van de megawindmolen die gebouwd wordt in de Wieringermeer, nu Hollands Kroon, tegen de grens aan met Medemblik.

Om enigszins een beeld te krijgen van de verhoudingen toont de tweede foto de turbine van het type E-82, een ‘…kleinere…’ versie dan de E-126. Onderdelen van de turbine worden per schip getransporteerd naar de Oude Zeug, de haven halverwege het Wieringermeer. Al van heinde en ver kan men nu al de ‘mast’ zien van de megawindmolen. Het stadgezicht, wat vroeger werd bepaald door o.a. de Bonifatiuskerk in Medemblik, wordt nu al helemaal opgeëist door deze megawindmolen.

De windmolen staat langs de Zuiderdijk in de Wieringermeer op dezelfde plek als waar voorheen een andere, kleinere windmolen stond, die vaker stilstond dan werkte en daarom spottend lokaal werd aangeduid met ‘De Ambtenaar”…

Als deze megawindmolen klaar is dan is het een bouwwerk met een hoogte van 200 meter! De hoogste windmolen in Nederland. De ‘mast’ waarop de turbine en wieken worden bevestigd krijgt een hoogte van 135 meter. De wieken hebben een diameter van 126 meter. Gezamenlijk komt dat op 198 meter. Op de foto is te zien dat nog zeker 5 segmenten geplaatst moeten worden door de enorme kraan.

De komst van deze megawindmolen wekte al meteen gemengde gevoelens op bij de inwoners van de stad Medemblik.

De turbine wordt gebouwd door de Duitse windturbine-bouwer Enercon. Het gaat hier om het grootste type windturbine in Europa.

De wieken kunnen maximaal 11.7 keer per minuut om de as draaien en leveren dan maar liefst 7.500 Kw aan elektriciteit middels de turbine. Het gevaarte komt vanzelf tot stilstand als de windsnelheid de 28-34 m/s heeft bereikt.

Om enigszins een beeld te krijgen van de verhoudingen toont de tweede foto de turbine van het type E-82, een ‘…kleinere…’ versie dan de E-126. Onderdelen van de turbine worden per schip getransporteerd naar de Oude Zeug, de IJsselmeerhaven nabij het bouwwerk. Wie meer wil lezen over Enercon en de projecten die dit bedrijf wereldwijd opzet of heeft opgezet, kan hier terecht.