Kabinet: Noord-Holland, Utrecht en Flevoland gezamenlijk een provincie

Nieuweprovincie2DEN HAAG | APB -  De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten samengaan in één nieuwe provincie. Amsterdam, Almere en Utrecht kunnen nog veel meer gaan samenwerken. Het kabinet zet de plannen voor een Randstadprovincie, hét paradepaardje van premier Rutte, door ondanks bedenkingen vanuit de Kamer.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) vrijdag duidelijk gemaakt na afloop van de ministerraad. Zuid-Holland kan buiten de fusie blijven omdat Den Haag en Rotterdam al verregaand met elkaar samenwerken. Maar de samenwerking tussen steden in de noordelijke Randstad kan nog wel een extra impuls gebruiken, zei Donner. Hoe de nieuwe provincie gaat heten is niet bekend. Historisch gezien zal er een eind komen aan de oude gewesten Noord-Holland en Utrecht als de plannen van Donner doorgaan.

Flevoland is al eerder opnieuw ingericht toen ook de Noordoostpolder werd opgenomen in de nieuwe provincie.