Watervogels kijken

Eenden, futen en zaagbekken 

Bent u ook zo gefascineerd door de grote groepen eenden en ganzen die u in ons land kunt zien? Trek er dan nu op uit. Vele sloten, plassen en meren zijn bevroren, maar de plekken die nog open zijn, daar trekken eenden, ganzen, maar ook meerkoeten en andere watervogels heen. In een klein stukje open water kunt u zo 10 tot 15 soorten watervogels tegenkomen.

Wilt u echt veel watervogels zien dan moet u naar het rivierengebied of de Delta. Hier zitten grote groepen ganzen en eenden. Door de stroming van de rivieren en door het zoute water van de Delta, bevriest het water niet.

Nederland is een belangrijk land voor watervogels. Miljoenen eenden en ganzen overwinteren in ons kleine landje. De meeste komen hier alleen overwinteren en trekken aan het einde van de winter weer naar noordelijke streken.

Waar?

De beste plekken om ganzen te kijken als er geen dik pak sneeuw ligt of als de wateren zijn bevroren, zijn Friesland, Flevopolder, IJsselstreek, langs de grote rivieren en in Zeeland. Met duizenden tegelijk strijken de ganzen neer op de akkers en weiden, waar ze zich volvreten met gras of andere gewassen. Tegen de avond vliegen de ganzen weer in grote groepen in V-formatie naar hun overnachtingsplaats. Deze kunnen soms kilometers verderop liggen.

Eenden, futen en zaagbekken zijn vooral waar te zien op grote open wateren, zoals het IJsselmeer, het Deltagebied, de grote rivieren en de Waddenzee. Ook op open meren en plassen kunt u grote aantallen watervogels aantreffen. Tijdens een winter als deze trekken de eenden en ganzen vaak zuidelijker of zoeken de nog niet bevroren wateren op.

Herkenningskaarten

Heeft u moeite om watervogels op naam te brengen? Dan bieden de geplastificeerde herkenningskaarten ‘Ganzen en zwanen’ en ‘Eenden, futen en zaagbekken’ van Tringa Paintings uitkomst. Op deze kaarten ziet u in één oogopslag bijna alle ganzen, zwanen, eenden, futen en zaagbekken die in Nederland voorkomen. Op de achterzijde vindt u extra informatie over de uiterlijke kenmerken en voorkomen van de verschillende soorten. De kaarten kosten € 2,95 per stuk.

Bestelt u beide kaarten dan krijgt u er een postmap gratis bij.

Bestellen

Geïnteresseerd? Stuur dan een briefkaart naar Tringa Paintings, postadres: Oleander 35, 3904 LN Veenendaal, of mail naar: info@tringa-paintings.nl. Op onze website www.tringa-paintings.nl vindt u ook nog andere herkenningskaarten.